Gamle håndverk gjøres levende

Stjørna Heimbygdslag skal, i samarbeid med Mælan skole, formidle kunnskap om gamle håndverk til skolens elever – og kanskje også til foresatte. Dette skal ikke formidles ved foredrag og powerpoint, men ved operativt deltakelse, enten i klasserommet, i marka/skogen, ved sjøen – alt etter aktivitet/tema skolen ønsker.

Vi er så heldige at skolen har tatt inn «gamle håndverk» i sin læreplan. Det betyr at innholdet kan variere fra semester til semester og/eller fra år til år. Et nærliggende opplegg i vår kan være å sette opp en «mattvev» eller to, klippe «mattfiller» og lære seg å veve – for senere å selge matter på juleverkestedet. Et annet opplegg kan hete «fra sau til votter». Det er utallige gamle håndverk som kan gjøres levende – eksempelvis mattradisjoner, fiske, reininnsamling og nyttegjøring av reinskinn, torvtaking, lafting, folkeviseleik. Hva skal velges? Hva er mulig å gjennomføre?

Er det ikke artig at unge krefter kan få lærdom i gamle tradisjoner ved selv å delta – som en del av læreplanen sin? Heimbygdslaget er glad for å kunne bidra med formidlingen. Gjensidigestiftelsen har sett nytten av slike prosjekter og har gitt pengestøtte til aktivitetene. Det takker vi for. Vi takker også Mælan skole for at dette lar seg gjennomføre.

Vi kommer tilbake til temaet så snart vi har detaljene klare. Vi må helt sikkert ut blant medlemmer og andre for å hente inn eksperthjelp, verktøy osv. Følg med – dette blir kjempeartig!

Del:

error: Content is protected !!