Temakveld om NOTHENG – 12.10.22 kl. 18 på Skarven, Råkvåg

Arne Blix har skrevet boken «Notheng – kystens katedraler». Han kommer til Råkvåg og forteller om boken og om notheng i Stjørnaområdet.

 Det serveres kaffe og kaker. Vil du ha noe å drikke i baren, må du betale det selv.

Velkommen til en innholdsrik kveld på Skarven.

Boka kan kjøpes. Den er tilgjengelig på Skarven under Temakvelden.

Pris: Kr 390,–

Fra museumsforlaget sies det:

«Med motor i fiskebåtene ble alt raskere og større. Fra tidlig på 1900-tallet ble det derfor nødvendig å bygge notheng for å tørke og impregnere garn og nøter, ellers ville bruket raskt svekkes og råtne. Nothengene var først og fremst praktiske bygninger. 

Men de mange hundre høyreiste og langstrakte stolpebyggene ble også landemerker langs kysten.

I denne boka er historien om notheng samlet for første gang.

Du kan lese om hvordan nothengene utviklet seg i takt med fisket og fiskeriene, om hvordan arbeidet i anleggene foregikk, om lek i notheng og om notheng som møteplass og samlingspunkt for kystbefolkningen. Dessuten fortelles det om selve konstruksjonen, om hva som skjedde da nylongarn gjorde nothengene overflødige, og om hvordan kunnskap om kystkulturen har betydning også i dag.

Journalist og redaktør Arne Blix har gjenreist et notheng på Trøndelagskysten. 

Han har brukt historiske kilder og samtaler med en rekke tidsvitner for å samle kunnskapen og fortellingene om nothengene. Sammen med fotograf Ragnar H. Albertsen har Blix reist langs kysten for å dokumentere de vel femti nothengene som fremdeles er bevart.

Notheng. Kystens katedraler er en praktbok i stort format og en flott gavebok!

Del:

error: Content is protected !!