Pinnespill. Som guttungen husker jeg en slags leike som gikk ut på at vi hadde en bunke pinner. ca 20 cm lange som vi holdt sammen i en bunt og lot falle ned på bordet. Vi skulle så plukke opp så mange pinner som mulig uten at vi rørte noen av de andre pinnene. Det var lov å bruke en pinne til å vippe ut pinne av «tømmerfloka». Når pinnene i floka ble rørt, gikk turen til nestemann. Så vidt jeg husker var det forskjellig fasonger på pinnene, og de hadde ulik poengverdi. I dag er det et tilsvarende «kjøpespill» som heter Mikado.

Pinnene har jeg ikke sett på lenge, men i fjorårets utgave av Bøgda vår som Oppdal historielag utgir (2020:5-7), er det fortalt om et spill som har vært en tur i Amerika før det kom tilbake til heimbygda. Her er pinnene fotografert, og det går fram at det var poengverdier. Det finne opplysninger om spillet her: https://digitalmuseum.no/021188199294/pinnespill

Kjenner noen til at dette pinnespillet har vært brukt i Stjørna, er det fint om noen som kan by på en pinne eller to, gjerne med foto og mer utførlig spilleregler.

Eilert Bjørkvik

Kategorier: Ukategorisert